Vinterdäck MC

Köpguide till Vinterdäck MC

Om du har en motorcykel, har du förmodligen undrat över vad som egentligen gäller för vinterdäck MC. Därför har vi här samlat lite bra information om just vinterdäck MC, och vad som egentligen gäller.
För det första finns det ingen lag som gäller för vinterdäck MC, som det finns för vinterbildäck. Förmodligen beror detta på att de flesta inte kör sina motorcyklar på vintern, men givetvis får man lov att köra motorcyklar även på vintern om man vill det.

Dock får man lov att ha dubbdäck även på en MC om man vill det. Dock får man inte ha detta under perioden 1 maj – 30 september, om det inte råder vinterväglag.
Det går dessutom att få tag på dubbdäck till de flesta motorcyklar. En del motorcyklister väljer även att dubba sina egna däck, men detta är inget som rekommenderas för nybörjare!

Behöver man då skaffa vinterdäck MC som motorcykelägare eller inte?

Det beror på om du kör mycket med din MC på vintern eller inte. Den som endast använder motorcykeln sporadiskt bör kanske inte lägga för mycket energi på detta, medan den som kör mer nog för sin egen säkerhets skull bör överväga att skaffa vinterdäck MC.

Vilka vinterdäck MC bör man välja?

Detta beror helt på vilket underlag du kör på mest. Om du kör på vanlig landsväg då den är isig, räcker det med lätta dubbningar medan den som kör mycket på mer krävande underlag bör välja grövre dubbling.

Var kan man ordna med dubbning av däcken om man inte klarar detta själv?

Då är det bara att lämna in däcken (om du har dem) till en däckverkstad. Annars kan man även köpa färdigdubbade däck, i nätbutiker som säljer däck till MC, eller i däckbutiker runt om i landet. Nätbutikerna är dock billigast och är därför att rekommendera.