Byta däck

byta däckBra att veta om att byta däck – om du har en bil vet du säkert redan att du ska byta däck på bilen med jämna mellanrum. Men när ska man egentligen göra detta och varför? Detta får du svar på i denna artikel!

Hitta däckbutik

köpa däck Hitta en däckbutik i närheten BESÖK

När ska man byta däck?

Däckbyten ska göras två gånger per år, enligt lag. Lagen är som följer:

Mellan den 1/10-20/4 är det tillåtet att ha vinterdäck på sin bil, under övriga perioder är det dock förbjudet.
Mellan den 1/12-31/3 MÅSTE du ha vinterdäck på din bil, förutsatt att det är vinterväglag (frost, is, snö eller snömodd) ute.

Om man bryter mot dessa regler kan man åka på böter, men det är inte den enda anledningen till att man bör göra detta, istället är det även bra för din egen säkerhet att göra detta.
Dessa regler gäller för alla personbilar, släpvagnar och lätta lastbilar, samt mindre bussar, så avsett vilken typ av fordon du har, så omfattas du troligtvis.

Hur byter man däcken då?

Om man inte vill göra detta själv, finns det i regel verkstäder man kan lämna in bilen till, för att få hjälp med detta. Detta går mycket snabbt och smidigt, och brukar inte bli så dyrt.

Om du vill byta däcken själv, måste du se till så att din bil står på en plan yta, och att handbromsen är ordentligt tilldragen. Du tar sedan bort navkapslarna, och hissar upp bilen med hjälp av en domkraft. Bilen behöver inte hissas upp jättemycket, ett par decimeter räcker.  Sedan skruvar du loss muttrarna, tar loss däcket, och märker eventuellt däcket, så att du vet vilka däck som är vilka. När det gamla däcket är av, kan det nya däcket lyftas på, och du skruvar då åt alla muttrar igen. När alla däck är bytta, kan du skruva på navkapslarna igen.
Sätt alltid de bästa däcken bak på bilen, och de som kanske har ett lite mindre mönsterdjup eller är mer slitna fram på bilen.

Efter bytet

Efter att man bytt däcken kan det även vara en god ide att kolla så att de nya däcken man satte på har rätt lufttryck. Detta gör du enklast på närmaste bensinmack, och vet du inte vad det rätta lufttrycket är, brukar det stå i din bils instruktionsbok.

Om man inte har däck att byta till då?

Om du inte har nya vinter- eller sommardäck när däcken ska bytas, måste du köpa dem först. De billigaste däcken säljs på internet, så om du vill komma billigt undan är det där du ska leta. Även andra däckföretag ute i landet kan dock hjälpa dig med nya däck.
Även om du har däck sedan innan, är det viktigt att komma ihåg att däckens livslängd är begränsad. Du kan därför inte använda samma däck år ut och år in.

Vad skiljer vinterdäck och sommardäck åt?

Sommardäckens gummi blir hårdare när vädret blir kallt, och när temperaturerna börjar röra sig under nollstrecket är de därför inte bra. Vinterdäck har ett speciellt gummi som är speciellt anpassat för just kalla temperaturer och har dessutom dubbar eller andra funktioner som gör att de är bättre att köra på halt väglag med.