Billiga sommardäck

sommardäckSommardäck är de däck som man använder under den del på året då det inte råder vinterväglag. Egentligen är namnet sommardäck ganska missvisande eftersom man använder sommardäcken under den större delen av året (vår, sommar, höst), helt enkelt all tid på året som det inte är snö och is på vägarna.

Hitta däckbutik

köpa däck Hitta en däckbutik i närheten BESÖK

Lagar och regler

Man får montera på sommardäck på bilen från och med den 1 mars ifall väglaget tillåter det (är fritt från snö och is). Efter den 16 april är det krav på att sommardäck ska finnas på bilen. Man måste ha sommardäcken på åtminstone fram till den 1 oktober, först därefter är det okej att byta till vinterdäck ifall väglaget kräver det. Senast den 1 december måste man ha bytt från sommardäck till vinterdäck.

För att sommardäcken ska vara godkända att användas på bilen så måste däcken ha ett mönsterdjup om minst 1,6 millimeter. Ett nytt däck brukar ha ett mönsterdjup på 8-9 millimeter. Det finns slitagevarnare på de flesta däck, som förvarnar för när det börjar bli dags att tänka på att köpa nya däck. Det är små spår i däcket som börjar framträda vid omkring 2 – 2.2 millimeters mönsterdjup. När de börjar framträda är det dags att planera för ett nytt däckinköp. Eftersom sommardäcken används under en större del av året så slits de mycket snabbare än vinterdäcken.

Tänk också på att däcken har en begränsad livslängd, de blir sämre med åren eftersom naturgummit i däcken åldras och därmed blir greppet om väglaget sämre med gamla däck, även om det är tillräckligt stort mönsterdjup för att vara godkända.

Vad ska man tänka på när det gäller köp av sommardäck?

Det som många inte vet är att det är lika farligt att köra på vinterdäck under sommarhalvåret, som att köra på sommardäck under vintern. Att ha bra sommardäck är faktiskt lika viktigt som att ha bra vinterdäck. Sommardäck består av en gummiblandning som blir hårdare i kallt väder och därför bör de inte användas när temperaturen kryper under nollstrecket. På samma sätt blir vinterdäck ofta för mjuka för att kunna användas när det blir några plusgrader.

Det är framförallt två saker man bör tänka på när man ska köpa sommardäck. Det första är däckens mönster. Sommartid är det framförallt risken för vattenplaning som man är rädd för och därför bör däckens mönster vara avsedda att minska denna risk. Det andra som man ska tänka på vid köp av sommardäck är ifall däcken är tysta och lättrullade. Det ökar dels komforten när man åker i bilen och dels minskar det bilens bensinförbrukning ifall man har lättrullade däck med korrekt däcktryck.

Mer information om sommardäck hittar du på:
NTF´s hemsida
Råd&Rön´s test av sommardäck